Parkens historie
Sommerland Sjælland
Familiepark
Sommerland Sjælland er en familiepark i Odsherred, som ud over at være til for børnefamilierne, også den dag i dag er familieejet, som en af ganske få i Danmark. Grundlæggeren af Sommerland Sjælland hedder Filip Dyvekær, men vi går lige et skridt tilbage i historien, for at vise baggrunden for Sommerland Sjælland og fortælle hvordan det Sommerland, du kender i dag, er blevet til.
Fra landbrug til grusgrav
I 1967 køber Filip Jensen (23 år) gården Dyvekærgaard sammen med sin hustru, Inger, for at drive landbrug med en stor svinebesætning. Filip er på daværende tidspunkt kreatur- og grisehandler, og forretningen skal altså ekspandere.Filip og Inger tager ved købet af gården efternavnet Dyvekær i stedet for Jensen. Filip, nu Dyvekær, har sans for forretninger, og omkring 1970 nedlægger han landbruget delvist for at give plads til en grusgrav i området omkring Dyvekærgaard. I de år grusgraven er aktiv, danner arbejdet de søer og vandhuller, du finder i Sommerland Sjælland i dag.
Psst!... Vidste du, at de dygtige mini-murere har bygget en miniature kopi af Dyvekærgaard, som den ser ud i dag. Du kan se den i udstillingsbyen MiniOdsherred i Sommerland Sjælland.
Her skal da ligge et Sommerland
I slutningen af 1970’erne råder en herre, Vestergaard, Filip Dyvekær til at overveje om ikke området ville gøre sig rigtig godt til et sommerland i stil med de parker, der undertiden er skudt op i Jylland, som f.eks. Fårup Sommerland.Filip skyder tanken hen, da han selv går med jagtdrømme for området. Og et par år går videre uden at tænke nærmere over muligheden for et sommerland.
I starten af 1980’erne er familien Dyvekær med børnene Kåre og Karina på hhv. 10 og 15 år på familietur i Jylland. Da de passerer skiltet til Djurs Sommerland, kommer Filip i tanke om det råd, han fik af Vestergaard, og familien drejer af for at se, hvad det nu er for noget. Sommerlande var ikke en alment kendt oplevelse som i dag.
Få tror på drømmen i 80’erne
Der går 3-4 år, før alt det formelle er på plads, og derudover skal der skrabes 12-15 millioner kroner sammen til at starte op. Det er op ad bakke, da hverken kommune eller for den sags skyld hustruen, Inger, tror helt på idéen. Det betyder, at Filip Dyvekær selv må stå for at betale en arkitekt for arbejdet med lokalplan mv.Ved åbningen i 1985 består sommerlandet af: Kanoer og joller, svævebaner, løbetromle, gynger, 2 vandbaner (man sad i ”sutsko"), mooncars, heste, geder og en so med pattegrise, parktog, guldmine, hoppepuder, tre kiosker, legetårn, bowling, minigolf, bueskydning, skydebane, kæmpegynge, og dræsine.
Sommerland Sjællands første år
Efter de første 3-4 år køber Filip de øvrige parter ud, og er nu selv eneejer af hele sommerlandet. Søren Klintrup bliver direktør, og Filip agerer altmuligmand primært på kontoret med at fordele opgaver i parken, men springer da også gerne selv op i gravemaskiner, gummiged mv., når der er brug for en arbejdsmand.
Hustruen Inger deltager ligeledes meget på kontoret og i Informationen i sæsonen, og fra 1997 kommer sønnen, Kåre, hjem for at være driftsleder ved siden af Søren Klintrup.
Da Søren ønsker at gå nye veje i eget firma i 1999, bliver Kåre Dyvekær ansat som direktør i stedet.
Ny ejer – det bliver i familien
I 2006 melder Kåre Dyvekær ud, at han ønsker at stoppe og i stedet prøve at have eget firma. Med den beslutning ønsker Filip og Inger ikke at fortsætte som ejere med den intensive drift, det kræver. Tanken er derfor at sælge sommerlandet til en investor.I arbejdet med at tegne og fortælle om parkens potentialer og fremtidsperspektiver får Kåre Dyvekær imidlertid blod på tanden i forhold til at blive herre i eget hus. Sammen med sin bedre halvdel, Mette Dyvekær, kaster de sig ud i et sommerlandseventyr, da de i 2007 køber og overtager driften af Sommerland Sjælland.
Mette Dyvekær, der har en fortid i forsikringsbranchen, kommer med i den daglige drift og er nu en del af Sommerland Sjælland som indehaver samt ansvarlig for økonomi og driften af kontoret.
Mød familien Dyvekær
Når du besøger Sommerland Sjælland i dag, kan du med stor sandsynlighed støde på hele familien Dyvekær.Filip og Inger kigger jævnligt forbi - mest til en visit af interesse og hjerteblod - og Mette og Kåre er dagligt i arbejdstøjet både på kontoret og i parken, afhængigt af hvor kræfterne bliver brugt bedst på det givne tidspunkt.
Kåre og Mettes børn, Sander og My, samt hundene Zita og Muddi slentrer sig også tit en tur i parken og tjekker, at alt er som det skal være til glæde for parkens gæster.
Facts om parken
| Grundlagt i 1985 |
| Alle glade voksne legebørn kan arbejde i parken |
| Helårsansatte 13. I sæsonen er der ansat 250 sommerværter |
| Som sommerværter keder du dig aldrig - der er fuld fart på |
| Se parkkort |
| Solen skinner altid på de seje sommerværter |
| Kræver praktisk fodtøj - med hælkappe |
| Der bruges uniform som udleveres ved ansættelse. |
| Kunne du tænke dig at søge job, læs mere her |